Linux to go

Bakgrunn og mål

1. Omfang / avgrensing
Windows 8 To Go er en lite brukt teknologi som man bare kan benytte i Enterprise miljøer. Har man Windows 8 enterprise installert på maskinen sin så kan man enkelt lage en minnepenn som inneholder en fullverdig windows 8 installasjon. Minnepinnen vil på den måten fungere som en helt vanlig windows 8 maskin som kan meldes inn i domenet og installeres programmer på. Windows 8 to Go kan krypteres med Bitlocker og er dermed sikret mot tyveri av lisenser og innhold. Det er også programmer som ikke fungerer på MAC, men så lenge eleven har en MAC som kan starte fra en usb-enhet så kan de bruke Windows 8 To Go for å få tilgang til typiske windows-baserte programmer. Med en slik minnepenn så er eneste kravet til enheten de har at den kan starte opp fra en usb-enhet, så denne løsningen vil fungere like fint på MAC og Windows. Vi slepper også å ha utlånsmaskiner og ladere tilgjengelig siden elevene med denne løsningen bruker sin egen maskin til å «drive» Windows 8 To Go.
Skoleåret 2014-2015 gjennomførte vi Windows 2 og i IT2 klassen og etter alle de gode erfaringene vi hadde i den klassen så ønsker vi nå å løfte prosjektet et hakk.
Dette skoleåret så vil vi også teste ut Linux to og.

2. Målsettingar (pedagogiske mål)
Etter overgangen til BYOD blant elevene har vi opplevd at elevene ikke har riktig programvare på maskinen sin og kanskje de ikke kan installere den programvaren som læreren ønsker å bruke siden maskinen deres ikke støtter det. I fagene IT1 og IT2 er det ofte flere programmer som skal snakke sammen og må derfor være installert på riktig måte og konfigurert riktig i forhold til hverandre. Dette har vist seg å være en utfordring når elevene kommer med så mange forskjellige maskiner. Vi har ikke lenger kontroll på hva de installerer på maskinene sine og dermed tar det lang tid å få alle til å konfigurere programmene riktig. Ved hjelp av minnepinner med Windows 8 To Og så kan vi løse dette problemet på en enkel måte. Slike minnepinner kan brukes på alle enheter som støtter oppstart fra USB og kan dermed brukes til prøver og eksamener også. Grunnen til at vi dette året også vil teste ut Linux er fordi enkelte av programmene vi brukte dette skoleåret fungerer best på linux plattformen. Det er også lærerikt for elevene å lære seg litt om linux.

Aktiviteter i prosjektet

Erfaringer underveis

Dette prosjektet fikk vi aldri helt i gang da det var for mange forskjellige PC-modeller involvert.

Det ble vanskelig og alt for tidkrevende å fine drivere til de forskjellige PC-modellene.

Oppsummering og veien vidare

Dette hadde fungert strålende hvis alle elevene hadde hatt noenlunde like maskiner.

Vi forsøkte lenge å få konfigurert maskinene riktig, men det ble for tidkrevende.